torstai 26. lokakuuta 2017

Uno Cygnaeus





Uno Cygnaeus

Suomalaisen kansakoulun isänä ja merkittävänä pedagogina tunnettu Uno Cygnaeus syntyi 12. lokakuuta vuonna 1810 Hämeenlinnaan ja kuoli 2. tammikuuta 1888 Helsingissä. Hänen isänsä Jaakob Georg Cygnaeus toimi Hämeen läänin rahastonhoitajana. Hän kuitenkin kuoli Unon ollessa vain 8-vuotias. Unon äiti oli Johanna Fredrika.


Unon ollessa 26-vuotias, hän valmistui filosofian kandidaatiksi pääaineina eläintiede ja historia. Vuosi sen jälkeen Cygnaeuksen tiet veivät kuitenkin papin virkaan, sillä hän täydensi opintojaan teologialla. Uravalinta ei ollut ensimmäinen hänen suvussaan, sillä Uno kuului pappissukuun. Muun muassa hänen isoisänsä ja setänsä olivat toimineet luterilaisina piispoina. Pappisvihkimyksen Uno sai siis vuonna 1837. Hänen työuransa lähti liikkeelle Viipurista, jossa hän toimi vankilapappina ja opetti muun muassa rippikoululaisia. Pian Cygnaeuksen tiet veivät kuitenkin Alaskaan, Sitkaan vuonna 1839. Sinne hän perusti luterilaisen seurakunnan. Tämän jälkeen hän purjehti kuusi kuukautta kohti Pietaria.

Palattuaan Alaskasta Uno Cygnaeus toimi kirkkoherran apulaisena Pietarin ruotsalaisessa Pyhän Katariinan seurakunnassa, jonka jälkeen vuonna 1847 hän siirtyi Pyhän Marian seurakuntaan kirkkokoulun johtajaksi. Pietarissa hän vietti 12 vuotta perustaen perheen vaimonsa Anna Charlotta Axianne Diederichsin kanssa. Siellä ollessaan hän koki erityisen pedagogisen herätyksen, jonka seurauksena hän laati ehdotuksen kansanopetuksen järjestämisestä Suomeen. Vuonna 1856 Cygnaeus lähti kiertelemään ympäri Eurooppaa hankkien opintomatkoillaan vaikutteita muun muassa Ruotsista, Tanskasta, Saksasta ja Sveitsistä. Myöhemmin hänet nimitettiin kansakoulujen ylitarkastajaksi.


Kuvahaun tulos haulle uno cygnaeus

Cygnaeuksen patsas Jyväskylässä
Kuva on lainattu täältä

Vuonna 1856 keisari Aleksanteri II:n oli myös määrä laatia maaseutukoulujen kehittämistä. Cygnaeus puolestaan antoi seuraavana vuonna lausuntonsa kansakoulujen kehittämisestä, sillä hän halusi, että lapsia koulutettaisiin sekä fyysisesti että henkisesti. Siten liikunta ja käsityöt tulivat osaksi kansalaisten koulutusta. Uno halusi taata koululaisille yleissivistystä ja käytäntöön harjoittavia taitoja. Hän halusi, että kansakoulu on erossa kirkosta ja sukupuolet ovat tasa-arvoisia.


Cygnaeuksen mukaan on nimetty Porin Cygnaeuksen koulu, joka on toiminut alusta lähtien kansakouluna ja sittemmin ala-asteena. Koululla on merkittävä historiallinen tausta, sillä se toimi sodan aikana sotasairaalana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti