Pietarissa on asunut paljon suomalaisia ihan sen perustamisvuodesta lähtien. Suomalaisia oli paljon mukana rakentamassa Pietarin kaupunkia. Työvoimaa saatiin mm. Vipurista ja Savosta. Kaupunki tarjosi monille muillekkin ammateille työtä, sillä sitä oli tarjolla esimerkiksi puusepille, muurareille, käsityöläisille ja asevoimien upseereille. Suomalaiset räätälit ja kirjansitojat saattoivat viipyä vain lyhyen aikaa mestarien opissa ja palata takaisin koti-Suomeen. Sen myötä vuonna 1750 muuttoliike lisääntyi niin voimakkaasti, että Suomessa kärsittiin työvoimapulasta.

1800- ja 1900-lukujen taitteessa Pietarissa oli laskujen mukaan 12 000 suomalaissyntyistä asukasta. Pietari lukeutui niihin kaupunkeihin, jossa asui toiseksi eniten suomalaisia koko maailman kaupunkeihin verrattuna. Suurin muuttoliike tapahtui kuitenkin ennen ensimmäistä maailmansotaa, jolloin Pietariin muutti jopa 150 000 suomalaista.
Pietarinsuomalaisille kirkko oli tärkeä osa sosiaalista ja hengellistä elämää, sillä monet kokoontuivat suomalaisessa Pyhän Marian kirkossa, jossa nykypäivänäkin pidetään jumalanpalveluksia suomen kielellä. Tapahtumista oltiin ajantasalla, sillä kaupungissa ilmestyi suomenkielisiä paikallislehtiä kuten Uusi Inkeri ja Pietarin Wiikko-Sanomat. Pietarista löytyy myös meille suomalaisille tuttuja kadun nimiä, joita ovat mm. Loviisankuja ja Helsinginkatu.

Nykyisin kaupungissa asuu noin 4000 suomalaissyntyistä asukasta. Suomalaisuus näkyy kaupungissa muun muassa yritysten muodossa, sillä Pietariin on asettunut jopa 500 suomalaisyritystä. Suomen kieltä on myös mahdollisuus opiskella yliopistoissa. Tähän mennessä se on mahdollista kuudessa yliopistossa.
Lähteet:
http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Pietarin_suomalaiset
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/11/20/suomalaisia-pietarissa
http://www.suomi-talo.fi/index.php?page=historiikki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti