torstai 26. lokakuuta 2017

Iisakin kirkko, vaskiratsastaja ja tuliaiset

Viimeisen päivän aamun herätys oli uuvuttava, sillä kolme ohjelmantäyteistä päivää alkoivat jo painaa kurssilaisia. Huoneiden piti myöskin olla siivottu ja tavaroiden pakattuna kello kymmeneltä aamulla, jolloin huoneet piti luovuttaa. Matkatavarat varastoitiin hotellin tallehuoneeseen ja kurssin viimeinen ohjelmanumero -Iisakin kirkko- sai alkaa.


    Kuva: Minna Koskinen
    Puistossa oli mainio hetki napata yhteiskuva.


    Kuva: Minna Koskinen

Kävelimme tuttuun tapaan Nevski Prospektia eteenpäin kunnes pääsimme Iisakin kirkon lähettyville. Opettajamme Merja kertoi Vaskiratsastajan ja pyhän Pietarin legendaa kun saavuimme patsaan kohdalle.


    Kuva: Karoliina Jaakola

Iisakin kirkosta meille kertoivat Emmi ja Anne-Mari. Mieleen jäivät tietenkin kupolin kultaukseen käytettyjen kultakilojen määrä (100 kg), sekä sisäpuolen koristeluun käytetyn kullan määrä (jopa 400 kg). Kiinnostavaa oli kuulla myös että vasta tämä neljäs kerta rakentaa Iisakin kirkko onnistui ja esimerkiksi kolmas kirkko turmeltui huonosta maaperästä johtuen, jolloin perustukset vajosivat.


    Kuva: Karoliina Jaakola

Sisäänpääsy Iisakin kirkkoon maksoi aikuisilta 250 ruplaa eli sen 3,70 euroa. On älyttömän hienoa, että tällaisia historiallisia ja upeasti koristeltuja paikkoja, joiden ylläpito maksaa vuosittain varmasti maltaita, voi päästä näkemään pikkurahalla. Tämä mahdollistaa esimerkiksi suurempienkin perheiden ja varsinkin turistien vierailun, jolloin jo pienet lapset pääsevät näkemään ja kuulemaan historiallisista tapahtumista sekä turistit saavat nähdä ja kuulla erilaisesta kulttuurista ja arkkitehtuurista. 
 Rahaa jää tällöin myös monen muun museon vierailuun, ruokailuun sekä ostoksien tekemiseen, jolloin nähtävää ja koettavaa on mahdollisimman paljon. Myös kielitaito ja kommunikointikyky kohentuvat huomattavasti sosiaalisen kanssakäymisen lisääntyessä.


    Kuva: Karoliina Jaakola


    Kuva: Karoliina Jaakola


Malakiittipylväät olivat upeat kultaisine kirjailuineen.


Pienoismallista on paremmin hahmotettavissa kirkon rakenteet.


    Kuva: Karoliina Jaakola


    Kuva: Karoliina Jaakola


Museossa saimme tyttöjen esitelmän lisäksi kierrellä rakennuksessa valokuvaten upeita yksityiskohtia lukuunottamatta yhtä alttaria, jossa valokuvaus oli kielletty. Siellä näimme muutaman venäläisen sotilaan rukoilevan apua Jumalalta. Tunnelma oli hyvin harras ja turistina tunsi olonsa jotenkin tungettelevaksi. Aivan kuin olisi häirinnyt hyvin henkilökohtaista hetkeä. Onneksi valokuvata ei saanut ja alttarin puolella olikin henkilökuntaan kuuluva nainen, joka kielsi kuvaamasta mikäli sellaista ilmeni. 



Kiertelyn jälkeen halukkaat, jotka olivat ostaneet liput, pääsivät kiipeämään rappusia ylös Iisakin kirkon näköalatasanteelle, joka on Pietarin korkein. Vaikka rappuset olivat matalat ja jonkinlaista kuntoilutaustaakin oli, sai silti ottaa kunnolla happea ja ravistella jaloista happoja kun 
pääsi ylös.


    Kuva: Karoliina Jaakola


    Kuva: Karoliina Jaakola


    Kuva: Karoliina Jaakola



    Kuva: Karoliina Jaakola

Näköala oli kuitenkin kaiken kiipeämisen arvoinen ja Pietarin rakennusten kattoja näkyi silmänkantamattomiin. Myös matkan aikana kierrettyjä reittejä ja rakennuksia oli hahmotettavissa patsaineen.




    Kuva: Karoliina Jaakola



    Kuva: Karoliina Jaakola

Kun monet valokuvat oli napattu ja koko tasanne kierretty oli aika kiivetä rappuset alas, mikä oli huomattavasti helpompaa. Onneksi, sillä kävelyä riitti vielä samalle päivälle.

Kaikki kurssilaiset saivat kierrellä vapaasti omia reittejään syömään, tekemään viimeisiä ostoksia ja bongaamaan tuliaisia. Suunnistimme ulkomuistista kohti Eremitaasia ja toivoimme osuvamme Nevski Prospektille jossain kohtaa matkan varrella. Kadut olivat hyvin samanlaisia ja oli aluksi hämmentävää, kun kortteleiden väleistä ei voinut tietää jatkoiko oikeaan suuntaan vai ei. Onneksi tuttu Nevski tuli kuitenkin vastaan ja lähdimme jatkamaan kadun viertä kohti hotellia pysähtyen eri putiikeissa. 


Mukaan tuliasiksi tarttui mm. venäläistä suklaata sekä "zefireitä", jotka muistuttavat vähän suomessa myytäviä suukkoja. 

Hotellilta lähdettiin yhdessä kohti Majakovskajan metroasemaa ja sieltä päädyttiin lähelle rautatieasemaa, jossa halutessaan sai vielä kiertää ympäristöä muiden odottaessa asemalla. Löysimme tuoreita leipomotuotteita myyvän putiikin ja ostimme itsellemme suolaista ja makeaa syötävää. Itse ostin kanatäytteisen sarven ja ilmeisesti jonkinlaisen venäläisen munkin "pyishkan" sekä suklaatäytesarven. Kaikki leivonnaiset sai ostettua ihan pikkurahalla. Rautatieaseman viereisestä marketista mukaan lähti vielä vähän pähkinäisen makuista suklaakuorrutteista "halvaa" ja siltikin vielä jäi ruplia jäljelle.

Junan valuutanvaihtaja ei ottanut vastaan kolikoita, joten niitä jäi jonkun verran muistoksi. Ruplan kurssi oli aika huono junassa, joten seuraavalla Venäjän reissulla pitää muistaa ennemmin käyttää rahat tai vaihtaa ne jo Venäjän puolella.

Parin kurssilaisen laukut tarkastettiin vielä junassa vaikka kaikki laukut oltiin jo läpivalaistu turvatarkastuksessa aseman puolella.

Niin oppilailla kuin opettajillakin oli havaittavissa väsymystä tapahtumarikkaan matkan jälkeen. Junamatka sujui leppoisissa merkeissä ja junanvaihtojen välissä osa kävi ostamassa jotain syötävää. Kotona reissusta saikin kertoa kuulijoiden kyllästymiseen asti.

Oikein rikastuttava ja kasvattava reissu niin kulttuurillisesti kuin kielellisestikin. Käytännön tilanteissa sai paljon harjoitusta ja samalla itsevarmuutta tulevia reissuja ajatellen. Itselleni ei jäänyt varmastikaan viimeiseksi Pietarin matkaksi. Tämä kaunis kaupunki on nähtävä muinakin vuodenaikoina!


    Kuva: Kamile Grigonyte

Kiitokset vielä meidän sponsoreillemme!



Kaikki kuvat, joissa ei ole kuvaajan nimeä ovat Sandra Uotilan ottamia.

Eremitaasi, vahakabinetti ja jokiristeily

Lauantaiaamuna lähdimme samantien aamupalan jälkeen kävelemään pitkin Nevskya kohti Eremitaasia eli Talvipalatsia. Oikaisimme keltaisen pääesikunnan rakennuksen kautta holvikaaren alta ja päädyimme suoraan palatsiaukiolle. 

   

   Kuva: Minna Koskinen

Sieltä näkyi upea Eremitaasi koko pituudessaan. Siihen kuuluu useita rakennuksia ja jo pelkästään sen yhdellä päädyllä oli tarpeeksi mittaa tuottamaan vaikeuksia kameralle, jos koko rakennuksen halusi mahduttaa samaan kuvaan.


    Kuva: Karoliina Jaakola
    Aleksanterin pylväs ja Eremitaasi.


    Kuva: Karoliina Jaakola

Tausta oli kuitenkin otollinen ryhmäkuvalle.


Kiersimme Talvipalatsin ympäristön ennen kuin siirryimme jonottamaan. Keskiaukiolle jonottaminen ei vienyt kauan ja pääsimme pian valokuvaamaan upeaa talvipalatsia lähempää suihkulähteineen kaikkineen.


    Kuva: Karoliina Jaakola


Jonottamisen aikana osa ryhmäläisistä meni ottamaan valokuvia kun muut pitivät paikkaa jonossa.


    Sisäänpääsy oli opiskelijoille ilmainen.

Tapaamisaika ja -paikka sovittiin etukäteen ja kaikki saivat mennä tutkimaan talvipalatsia joko itsenäisesti tai ryhmissä. Iidan ja Kamilen valitsemat tärkeimmät kohteet oli kirjoitettu puhelimeen etukäteen ja kartan avulla niitä sitten alettiin etsimään. 


    Kuva: Karoliina Jaakola


    Kuva: Marija Blinova

Upeissa patsaissa, yksityiskohtaisissa kaiverruksissa, kullatuissa koristeluissa ja massiivisissa kattokruunuissa oli kuitenkin niin paljon katseltavaa ja valokuvattavaa että aluksi matkanteko oli kovin hidasta.


   Kuva: Karoliina Jaakola


    Kuva: Marija Blinova


    Kuva: Marija Blinova


    Kuva: Marija Blinova




    Kuva: Karoliina Jaakola


   Kuva: Karoliina Jaakola

Silmä kuitenkin tottuu ja pian valtavat marmoripylväät, korkeat holvit ja upeasti maalatut katot eivät enää jaksaneet ihmetyttää. Valokuvatakaan ei voinut jokaista huonetta, sillä akkua piti säästää illan jokiristeilyä varten sillä aikataulu oli tiukka. Myös aika alkoi kierrellessä loppua, varsinkin kun osa etsittävistä kohteista oli vaikea löytää ja kerroksia oli rakennuksessa jopa kolme. Jalat väsyivätkin jatkuvasta seisomisesta ja monta kertaa huomasimme kulkevamme eri suuntaan kuin oli tarkoitus salien ollessa niin suuria ja käytäviä niin monta. 

Kielitaitoa joutui kuitenkin testaamaan muutamaan otteeseen kysellessämme apua henkilökunnalta tietyn huoneen löytämiseksi.


    Kuva: Karoliina Jaakola

Mm. Muumio oli yksi etsittävistä kohteista.


    Kuva: Marija Blinova


    Kuva: Marija Blinova


    Kuva: Marija Blinova


Ruuhkaa oli narikkakäytävällä melkoisesti lauantaipäivänä. Vaatteet onneksi  löytyivät silti helposti.
Talvipalatsin jälkeen saimme taas vapaa-aikaa kiertää kaupunkia ja käydä syömässä. Ruokailun jälkeen osa ryhmästä päätyi käymään vahakabinetissa, jonne sisäänpääsy maksoi 300 ruplaa eli n. 4,40 euroa.



Vierailun jälkeen lähdimme kävelemään hotellia kohti, mutta pysähdyimme uudemman kerran herkkukauppaan tällä kertaa tilaten leivoksen.

Tämä melichka-leivos piti sisällään kiinteää suklaamoussen tapaista ihanan silkkistä täytettä jonka välissä oli kolme ohutta kerrosta suklaakakkua. Ulkokuori oli vadelmanmakuista jauhetta joka on tarttunut kiinni kiinteään mousseen. Päällä marsipaanista tehdyt koristeet vadelma ja kukkanen sekä ohut tummasuklaalevy ja lehtikultaa. Pohjana toimi hasselpähkinänmakuinen kaksikerroksinen mutta silti ohut neliönmuotoinen levy, jonka alempi osa oli pehmeää jotakin valkoista vähän muromaista mutta kiinteämpää ainetta. Ylempi oli hasselpähkinänmakuinen ja vähän rakeinen. Paras syömäni leivos ikinä ja maksoi 260 ruplaa eli n. 3,80 euroa.


    Kuva: Minna Koskinen

Hotellilla ei kauaa ehtinyt olla ennen kuin oli aika lähteä kohti jokiristeilyä. Kaikki halukkaat saivat selostuksen englanniksi kuulokkeiden kautta kun taas muut saivat kuunnella venäjänkielistä opastusta veneen kaiuttimista.


    Kuva: Minna Koskinen

Kierroksen aikana ilta pimeni ja rakennukset pääsivät kauniisti oikeuksiinsa ja valokuvattaviksi.



    Kuva: Kamile Grigonyte


    Kuva: Karoliina Jaakola


    Kuva: Minna Koskinen

Risteilyn aikana oli mahdollista käydä hakemassa kupillinen glögiä lämmikkeeksi.


    Iisakin kirkko ja vaskiratsastaja.

Risteilyn jälkeen osa meni syömään ravintolaan ja osa vietti aikaansa joko hotellilla tai kaupungilla. Olimme varanneet pöydän Mama na daache eli Äiti mökillä -nimisessä kauniissa ravintolassa ja saimme ihastella myös rauhoittavaa livemusiikkia akustisen kitaran soittajan ja laulajan toimesta. 


   Kuva: Karoliina Jaakola

Ravintola oli kodikkaasti sisustettu ja sitä koristi myös kaunis tekopuu, josta roikkui lyhtyjä ja valoja.


    Kuva: Minna Koskinen


Palvelua saimme sekä englanniksi että venäjäksi, jotta kaikki ymmärsivät.


Tilattu ruoka oli hyvää, tosin vähän pienissä annoksissa, mutta silti riittävästi sillä päivällä olikin tullut jo syötyä enemmän kuin tarpeeksi. Suurin osa tilasi myös jälkiruuan ja vaikka ravintola oli selvästi tasokkaampi ja ruuat hyvin valmistettuja hintaa aterialle tuli vaivaiset alle 9 euroa.



Ruokailun jälkeen oli viimein aika palata hotellille rauhoittumaan ja itse päätin ensimmäistä kertaa kokeilla kylpyä, sillä kaikkien hotellihuoneet oli varustettu kylpyammeilla, jollaisessa en ole ennen vielä päässyt rentoutumaan.

Rankan päivän jälkeen ammeeseenkin olisi jo voinut nukahtaa.


Kaikki kuvat, joissa ei ole kuvaajan nimeä ovat Sandra Uotilan ottamia.